Bezbednost podataka za male i srednje kompanije

Bezbednost podataka

Šta bi se desilo ukoliko bi vaš biznis izgubio sve svoje podatke? Koliko bi to uticalo na vaše poslovne operacije? Koliko dugo bi vam trebalo da oporavite svoj biznis?

Bezbednost podataka postaje glavni prioritet sve većeg broja kompanija, a razlog je vrlo jasan: u modernom poslovanju, čak i najmanji gubitak podataka može mnogo koštati kompaniju. Cena gubitka se može meriti u novcu, vremenu, reputaciji, gubitku klijenata, dok u nekim slučajevima može dovesti i do potpune obustave poslovanja. Razmere štete zavise od količine i značaja izgubljenih podataka za biznis, dok su načini da do štete dođe višestruki.

Glavni uzroci gubitka podataka su:

 • Ljudska greška i brisanje podataka
 • Neadekvatan softver
 • Kvar hardvera
 • Virusi i malware
 • Krađa podataka
 • Prirodne katastrofe

Nedovoljna bezbednost podataka i potencijalne posledice

Nezavisno od uzroka posledice mogu biti razorne, čak i za mali biznis.

Stiče se utisak da su samo velike kompanije, odnosno korporacije, osvešćene od kakvog su značaja za njihovo poslovanje usluge backup as a service ili disaster recovery as a service. Jedna od zabluda je da takve usluge iziskuju velika finansijska ulaganja i znatne unapred definisane budžete, ali to nije uvek situacija. Da bismo razumeli kako navedene usluge štite poslovne podatke, pokušaćemo bliže da ih definišemo.

Na Data backup možemo gledati kao na postupak replikacije podataka na zasebnu lokaciju kako u slučaju štete na prvobitnoj lokaciji ne bismo ostali bez svojih podataka. Dok sa druge strane Disaster recovery (DR) podrazumeva postupak vraćanja tih podataka u “poslovnu upotrebu”. Ono što povezuje obe usluge jeste Cloud tehnologija. Ona predstavlja pouzdanije okruženje za skaldištenje replikovanih podataka, a uz DR povećava izvesnost da će se vaše poslovanje brzo i sigurno vratiti u uobičajene okvire.

Za razliku od velikih, manje kompanije su često zanemarivale ovu vrstu podrške njihovog poslovanja usled nedovoljnog informisanja ili verovanja da njihovi biznisi nisu dovoljno veliki da bi bili ranjivi. Međutim, čini se da vlasnici manjih kompanija postaju svesni posledica koje mogu nastati usled neadekvatne zaštite, pogotovo ako gubitak podataka ometa poslovne operacije. Iz tog razloga glavni izazov malih i srednjih kompanija je pronalazak pouzdanog IT partnera.

Kako IT partner čuva bezbednost podataka

Angažovanjem kompanije koja je specijalizovana za pružanje IT usluga, vlasnici su u situaciji da outsource-uju kompletnu IT infrastrukturu, što primenom rešenja baziranih na Cloud tehnologijima podrazumeva i veću bezbednost podataka uz Backup i Disaster recovery. Ovo vam omogućuje da se fokusirate na viziju i razvoj svog poslovanja dok IT brige možete prepustiti IT partneru.


Pored prevazilaženja bezbednosnih problema male i srednje kompanije se takođe mogu osloniti na IT partnera i prilikom:

 • Kupovine nove ili unapređenja postojeće IT infrastrukture
 • Promene neadekvatne IT infrastrukture usled rasta zahteva poslovanja
 • Održavanja IT infrastrukture
 • Nedostatka vremena za interno bavljenje IT-em
 • Nepostojanja potrebne IT ekspertize u okviru kompanije

Ukoliko ste vlasnik male ili srednje kompanije i smatrate da je vreme da unapredite svoje poslovanje, pogledajte uslugu Vaš IT – Naša briga i informišite se o benefitima koje možete ostvariti uz kompaniju IT4biz.

Prijavite se na Newsletter

Ukoliko želite da dobijate relevantne vesti i nove blog tekstove ostavite svoj kontakt.


Autor
Avatar
Nikola Blaževski

Podelite

Povezani članci

Imate pitanja, ideju ili komentar?

Kontaktirajte nas.

  Popunite formu