Linux – zanimljivosti i statistike

Linux pozadina

Linux postoji već punih 25 godina, i danas je dostupno više od 300 različitih distribucija. Kako je do toga došlo i koja je iz čega proistekla možete videti ovde. Prva verzija kernela sadržala je 10 000 linija koda, a poslednje broje više od 22 000 000. Linus Torvalds, finski student koji je projekat započeo i danas ga vodi, a u prethodnih desetak godina više od 14 000 pojedinaca i 1 300 kompanija doprinelo je svojim znanjem ovom projektu. Neke od tih kompanija su Google, Samsung, Intel, IBM…

Od malog projekta jednog studenta, Linux je prerastao u ozbiljan ekosistem koji pokreće svet oko nas. Džim Zemlin, izvršni direktor Linux Fondacije kaže – Linux je postao najkorišćenjiji software u svetu kada je tržište računara visokih performansi u pitanju. Linux pokreće globalnu ekonomiju i bukvalno. Većina berzi i banaka ga koristi. Značajan procenat Interneta postoji zahvaljujući Linuxu, a pogoni i velike sisteme kao što su Google, Facebook, Amazon i drugi.

Jedna od najvažnijih stvari je da je približio software otvorenog koda (open source) najširoj javnosti kao alternativu komercijalnim aplikacijama, i kao karijernu alternativu developerima i dizajnerima koji sebe ne vide u korporacijama.

Linux je osnova i Android operativnog sistema koji u ovom trenutku pokreće više od 1.5 milijardi uređaja u svetu.

Kao desktop OS nikada nije doživeo ogromnu popularnost, ali broj korisnika svakako raste, i ove godine je zvanično prešao 2% ukupnog broja. U prvo vreme problem je bio u kompatibilnosti sa hardware-om, nedostatkom drajvera, nedostatkom aplikacija, međutim to je uglavnom danas daleko bolje. Iako 2% nije ogroman procenat, nije ni zanemarljivo jer poređenja radi – MacOSX, operativni sistem koji koriste svi Apple računari ima oko 5% tržišnog udela.

Kod servera je situacija dosta drugačija, jer prema istraživanjima oko 60% servera pokreće Linux, dok preostalih 40% koriste druge platforme, dominantno Windows.

Što se distribucija tiče – posle godina dominacije Debian-a, ove godine po prvi put statistike pokazuju da je Ubuntu najkorišćenija distribucija kada su serveri u pitanju. Odnos je – Ubuntu (34.6%), Debian (31.3%), CentOS (20.6%), Red Hat (3.6%), Gentoo (2.7%), Fedora (1.0%), SuSE (0.7%).

Prijavite se na Newsletter

Ukoliko želite da dobijate relevantne vesti i nove blog tekstove ostavite svoj kontakt.


Autor
Mainstream
Mainstream

Podelite

Povezani članci

Imate pitanja, ideju ili komentar?

Kontaktirajte nas.

    Popunite formu

    captcha