Managed Cloud Servisi: 5 glavnih prednosti

čovek u data centru

Moderni biznisi zasnivaju svoje poslovanje na vrednim podacima čija bezbednost i dostupnost nemaju cenu. U potrazi za najefikasnijim rešenjima, sve više kompanija opredeljuje se da svoje najvrednije resurse smesti u cloud. Međutim, priča o optimalnoj infrastrukturi tu tek počinje, jer migracija na cloud zahteva iskusan i stručan tim cloud eksperata čiji posao je da čitav ekosistem bude bezbedan od napada, stalno i lako dostupan i ekonomski isplativ.

Formiranje ovakve ekspertize u sklopu kompanije zahteva velike i vremenske i finansijske investicije; neretko tolika da se postavlja pitanje isplativosti prelaska na cloud.

Šta su Managed Cloud Servisi?

Najkraće rečeno – odgovor na prepreke ka većoj isplativosti i ka sigurnijem i bržem izmeštanju infrastrukture u cloud. Managed Cloud Servisi podrazumevaju stratešku opredeljenost unapređenja IT sistema kompanije kroz partnersku podršku od strane cloud provajdera. Podrazumeva prepuštanje upravljanja cloud infrastrukturom sa strateškog, tehničkog, ali i sa troškovnog aspekta. Sve ovo podrazumeva i tehničku podršku (idealno dostupnu 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini), kao i kontinualnu automatizaciju i unapređenje biznis operacija. U zavisnosti od pojednačnih potreba, MCSP rade i na monitoringu, reportingu, back-upu, disaster recovery-ju i slično. I zato, nije ni čudo što se, svesni potencijalnih prednosti, menadžeri domaćih i internacionalnih kompanija raspituju o managed cloud servisima.

Otkrijte prednosti Managed Cloud Servisa

1. Optimizacija troškova

Tim iskusnih cloud arhitekti ima kapacitete neophodne za strategiju koja kombinuje najbolje ponude različitih cloud provajdera, u skladu sa vašim potrebama. Uostalom, u startu loše postavljena i izvedena migracija na cloud, gotovo izvesno će rezultirati povećanim troškovima infrastrukture – što je, najblaže rečeno, suprotno od očekivanja koja sa razlogom imate prelaskom na cloud platforme.

2. Predvidljivi troškovi

Čitav model cloud tehnologije zasniva se na predvidljivim troškovima i jasnim uslovima plaćanja. To jest, ukoliko ste iskusan cloud arhitekta. Naime, interoperabilnost i kombinovanje različitih tipova cloud servisa mogu dovesti do neželjenih troškova i netransparentnosti mesečne fakture, pa se lako može desiti da vaša inovativna cloud infrastrukture bude skuplja od tradicionalnog modela, koji ste upravo (sa razlogom) napustili. Drugim rečima, potreba za kontrolom troškova ne jenjava kada pređete na cloud i kao logično, nameće se prepuštanje ovog zadatka proverenim stručnjacima.

3. U korak sa najnovijim tehnologijama

Nema industrije koja se razvija brže od IT, gde se značajni noviteti dešavaju takoreći na dnevnom nivou. Hardware sistemi koji su danas poslednja reč tehnologije, postaće prevaziđeni već za koju godinu, što čini odluku o prelasku na cloud još lakšom. Angažovanjem specijalizovanog tima Managed Cloud servis provajdera, bićete sigurni da su te inovacije primenjene tako da izvuku najbolje za vaše poslovanje.

4. Dodatni servisi

Kompetitivnost cloud servisa sjajna je za njihove korisnike, budući da se AWS, Azure i Google Cloud utrkuju u ponudama koje će ih učiniti najboljim izborom. Govorimo dakle o servisima koji daleko prevazilaze puk prelazak na virtuelnu infrastrukturu i eksploatisanje computing-a, a neki od njih su:

  • Backup servisi – cloud provajderi nude klijentima backup servise za podatke koji se ne koriste toliko na dnevnom novou. Primer: Amazon Glacier
  • Disaster recovery – mogućnost brzog i što bezbolnijeg oporavka od katastrofe – bilo sajber napada ili problema nastalog ljudskom greškom – od neprocenjive je vrednosti za poslovanje svake kompanije.
  • Deljenje resursa – svi podaci smešteni na cloud lakše se dele (uz kompletnu kontrolu pristupa tj access menadžment) na različitim platformama, nego što je to slučaj sa on-prem infrastrukturom.
  • Specijalizovane platforme poput onih za AI i machine learning biznis inteligenciju, kolaboraciju.

Važno je znati koje sve mogućnosti imate uz dodatne servise na cloudu, ali još je važnije pravilno povezivanje i implementacija istih. A to će najbolje znati managed cloud servis provajderi.

5. Sigurnost i usklađenost

Ovu prednost možemo nazvati i „bez glavobolje“. Bezbednost podataka i aplikacija važni su svima, a naročito biznisima koji rukuju osetljivim podacima, poput online prodavnica, finansijskih institucija, osiguranja i slično. Iskusan i proaktivan managed cloud provajder pomoći će vam i da vaše poslovanje bude usklađeno sa zakonima zemalja u kojima poslujete, sprečavajući time ozbiljne probleme za biznis.

Umesto zaključka

Parafraziraćemo čuvenu izjavu da sa velikom moći dolazi i velika odgovornost i reći da sa velikim mogućnostima mogu doći i velike komplikacije. A ako ste se opredelili za cloud tehnologije, otključali ste bezbroj mogućnosti za efikasno, fleksibilno i uspešno poslovanje. Da bi vam cloud doneo baš to, rukovođenje istim mora biti stručno, blagovremeno i pouzdano. Zato birajte managed cloud provajdera koji zna kako da uz cloud dosegnete nove poslovne visine.


Mainstream je jedna od retkih kompanija u regionu sa višestrukom i dugogodišnjom cloud ekspertizom. Kontaktirajte nas business@mainstream.rs da popričamo o managed cloud servisima.


Autor
Tamara Dutina
Tamara Dutina

Podelite

Povezani članci

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam svoje mišljenje

Popunite formu