Privatni data lake – prednosti napredne analitike

data lake

Potvrda da je analitika, upravljanje podacima i Data lake aktuelna tema doprinosi činjenica da je na jučerašnjem događaju, koji je organizovala kompanija Mainstream u saradnji sa IDC Adriatics, bio rekordan broj direktora, analitičara, predvodnika digitalne transformacije unutar svoje firme.

Gosti su mogli da čuju zašto privatni data lake pruža sigurnost podataka u jednom centralizovanom repozitorijumu i da li se na ovaj način kompanije bore protiv standardnog problema gomilanja podataka u silose, koji otežava njihovu analizu i donošenje ispravnih poslovnih odluka.

Bogdan Rakić, Business  Consulting Associate, objasnio je šta predstavlja Data Lake as a Service, kako izgleda proces donošenja zaključaka na osnovu podataka ali i koji su izazovi sa kojima se kompanije susreću pri upravljanju podacima. Takođe, Bogdan je predstavio na koji način kompanije mogu struktuirati svoje operacije za upravljanje podacima ali i zašto je sada pravi momenat da se započne ovaj proces.

data lake

Sa druge strane, naši partneri iz kompanije Things Solver, predstavili su COEUS – Data Science platformu namenjenu primeni u marketingu i prodaji i koja se bazira na korišćenju napredne prediktivne analitike. Takođe, Darko Marjnović, CEO Things Solver, predstavio je njihovu logiku razmišljanja iza platforme, i deominstrirao uživo na koji način se koristi platforma u upravljanju odnosima sa kupcima.

I na kraju, Aleksandar Nedeljković, CBO Mainstream-a, zaključio je druženje predavanjem u kojem je postavio pitanje – Kako oceniti stepen zrelosti korišćenja podataka i da li je Vaša kompanija spremna na taj korak?

„Kao što kompanije imaju životni ciklus, tako i upravljanje podacima ima svoj zasebni životni ciklus koji ne mora nužno da prati razvoj kompanije“ istakao je Aleksandar. „Da bismo razumeli tačno gde smo kada je reč o pravilnom korišćenju podataka naše kompanije, potrebno je da sagledamo opercije iz različitih uglova. Potpuno je razumljivo da kompanijama ovo nije core biznis i zato je ključ u pronalasku pravog partnera koji će vas voditi ka cilju u ovom procesu.“


Ukoliko i vi imate pitanja i nedoumice da li vaša kompanija na pravi način iskorišćava podatke radi poboljšanja poslovanja i donošenja boljih poslovnih odluka, kontaktirajte nas na business@mainstream.rs i naše kolege će vam zakazati besplatnu konsultaciju.

Prijavite se na Newsletter

Ukoliko želite da dobijate relevantne vesti i nove blog tekstove ostavite svoj kontakt.


Autor
Mainstream
Mainstream

Podelite

Povezani članci

Imate pitanja, ideju ili komentar?

Kontaktirajte nas.

    Popunite formu

    captcha