Ritejl transformacija uz cloud tehnologije

cloud u kolicima za kupovinu u supermarketu

Razvoj tehnologija i kanala kao što je e-commerce menjaju način na koji kupujemo, kao i očekivanja digitalnih kupaca. Mnogi ritejleri su pod pritiskom da učine svoje sisteme efikasnijim i pouzdanijim kako bi optimizovali korisničko iskustvo. Istovremeno, donosioci biznis odluka – naročito u ICT domenu – se suočavaju sa limitiranim budžetima i očekivanjima menadžementa da IT investicije ostvare veće rezultate.

Najčešći izazovi ritejl sektora

Fizičke prodavnice su i dalje važan element maloprodaje. Za ritejlere je imperativ da klijentima obezbede besprekorno iskustvo, koje će ispuniti njihova očekivanja na još bolji i efikasniji način od online kupovine. Međutim, veliki broj ritejl kompanija se i dalje oslanja na legacy IT sisteme. Problem sa ovim sistemima je dvostruk. Oni su pre svega skupi za održavanje i, čak ni uz nadogradnje i nabavku nove IT opreme, ne mogu da isprate zahteve modernog poslovanja. Drugi veliki izazov je očuvanje bezbednosti kritičnih sistema i podataka u digitalnom i fizičkom svetu.

Digitalizacija kao prioritet

Zbog svega navedenog, ritejlerima su potrebne nove tehnologije koje će im pomoći da unaprede biznis procese, sigurnost i isporuku usluga, bez obzira koje prodajne kanale koriste. Ovo je naročito važno danas, kada preko 40% ritejl kompanija posluje u izuzetno konkurentnom okruženju (Fujitsu Digital Retail Transformation Trends).

70.7% kompanija smatra da je digitalna transformacija ključan element ritejl tehnologije; 46.3% ritejlera kao glavni ICT izazov navodi zastarelu infrastrukturu; 75.1% navodi visoke početne troškove kao glavnu prepreku u digitalizaciji; Izvor: Digital Retail Transformation Trends 2020 - 2021, Fujitsu; Mainstream logo

Kako cloud može da pomogne?

Cloud tehnologije omogućavaju kompanijama da se prilagode novim tržišnim zahtevima i potrebama digitalnih korisnika kroz usvajanje novog poslovnog modela. Jedna od glavnih prednosti cloud-a je ekonomičnost. Korišćenjem ovih tehnologija, izbegavaju se visoke početne investicije, a budžet koji bi se iskoristio za kupovinu i održavanje IT opreme može da se usmeri na strateške inicijative. U zavisnosti od potreba, ritejl kompanije se mogu fokusirati na modele primene kao što su:

 • Migracija na javni cloud ili privatni cloud. Prelazak sa fizičke na cloud infrastrukturu je neophodan korak u digitalnoj transformaciji. U kontekstu digitalnih usluga ali i svakodnevnih maloprodajnih aktivnosti, cloud okruženje pravi razliku između IT-ja koji oduzima vreme poslovanju i IT-ja u službi vašeg biznisa. Izbor pravog cloud rešenja je tu ključan faktor i u tome vam mogu pomoći naši eksperti.
 • Cloud Disaster Recovery. Za kompanije kojima su bezbednost podataka i kontinuitet poslovanja na prvom mestu, a koje žele da se fokusiraju na razvoj osnovnog biznisa umesto na upravljanje infrastrukturom, cloud disaster recovery je pozudana, efikasna i isplativa opcija.
 • Cloud analitika. Koristeći napredne analitičke alate na cloud-u, ritejl kompanije mogu da steknu bolje uvide u želje i navike svojih kupaca, predvide njihova ponašanja i personalizuju ponude.

Primenom cloud-a se može promeniti način rada i stvaranja poslovne vrednosti u raznim aspektima maloprodaje. Neke od prednosti uključuju:

 • Efikasniji performans poslovnih aplikacija
 • Niži troškovi infrastrukture od in-house (fizičkog) rešenja
 • Veća fleksibilnost i ekonomičnost u korišćenju IT resursa i aplikacija kao što je poslovna analitika
 • Bolja kontrola lanca snabdevanja uz objedinjene informacije i pristup sa bilo koje lokacije


Saznajte više o prednostima i primeni cloud-a u ritejl sektoru.


Cloud u službi maloprodaje: primer iz prakse

Bez obzira na cilj, najuspešnije cloud implementacije su praćene sistematičnim pristupom koji podrazumeva usku saradnju između ritejl kompanije i tehnološkog partnera. Kada je maloprodajni lanac Gomex odlučio da celokupno produkciono okruženje prebaci u cloud, Mainstream tim je koristio proverenu metodologiju sa jasno definisanim koracima.

1. Analiza trenutnog IT okruženja i potreba; 2. Definisanje budućih izazova i ciljeva koje IT treba da ispuni; 3. Predlog optimalnog rešenja za serversku infrastrukturu; 4. Migracija na cloud i testiranje; 5. Optimizacija i podešavanje sistema; Mainstream logo

Zahvaljujući ovakvom pristupu, projekat je realizovan u kratkom roku – od upoznavanja sistema do puštanja u rad je prošlo svega 3 meseca. Pročitajte više o Gomex-oj cloud transformaciji.


Spremni ste da pređete na cloud?


Prijavite se na Newsletter

Ukoliko želite da dobijate relevantne vesti i nove blog tekstove ostavite svoj kontakt.


Autor
Katarina Marinković
Katarina Marinković

Podelite

Povezani članci

Imate pitanja, ideju ili komentar?

Kontaktirajte nas.

  Popunite formu

  captcha