SLA kao garancija za vaš Cloud

SLA

Kako bi uspešno vodile svoje poslovanje, kompanije moraju pored svakodnednih izazova biti spremne i na neočekivano. Jedini način da se dosledno prevaziđe većina poslovnih izazova leži u dobroj pripremi. Potencijalni problemi mogu se pojaviti na više frontova, ali krajnji ishod zavisi od trenutne spremnosti menadžmenta da odreaguje.

Angažovanjem cloud provajdera kompanija odlučuje da unapredi efikasnost svog poslovanja. Međutim, kako bi se osigurala od mogućih problema u isporučivanju usluge, neophodna je dobra priprema. Menadžment to čini pronalaskom pouzdanog partnera, ali i definisanjem očekivanog kvaliteta usluge – iliti SLA.

Krenimo ispočetka: Šta je SLA?

Service Level Agreement (SLA) je ugovor koji se sklapa između pružaoca usluge i klijenta, čime se garantuje minimalni nivo kvaliteta usluge. Shodno tome obezbeđuje da Cloud provajder ispunjava ugovorene zahteve klijenta kroz jasno definisan skup rezultata u jasno definisanim uslovima.

Kako bi unapred definisali pravila igre, uključene strane moraju precizno definisati metrike i odgovornosti. Na ovaj način se garantuje nivo pouzdanosti, dostupnosti i responzivnosti, kao i određivanje odgovornosti ukoliko dođe do eventualnih problema u isporuci usluge.

Za uspostavljanje preciznog SLA, potrebno je sagledati veliki broj faktora.
Neke od oblasti koje se najčešće pojavljuju u praksi su:

  • Dostupnost (npr. 99.99% uptime)
  • Proces identifikovanja problema i očekivano vreme rešavanja incidenata
  • Change management procesi (u slučaju novih usluga ili update postojećih)
  • Performanse
  • Bezbednost podataka
  • Disaster Recovery
  • Lokacija podataka (u skladu sa regulativom)
  • Pristup i prenosivost podataka

Nakon što se definišu oblasti, mogu se odrediti kriterijumi i očekivani rezultati, kao i nivo odgovornosti ugovornih strana. Na taj način SLA postaje vodič za rešavanje potencijalnih problema. On postavlja očekivanja i stvara poverenje među ugovornim stranama, s ciljem da spreči potencijalne probleme.

Ključ je u pronalasku pouzdanog partnera

SLA postaje sve važniji kako kompanije migriraju svoje kritične sisteme, podatke i aplikacije u Cloud. Uptime je od suštinskog značaja, tako da Cloud partner mora gotovo 100% da garantuje dostupnost i kontinuitet poslovanja za klijenta. S obzirom da je odgovornost na Cloud provajderu, zadatak kompanije je da pored preciznog SLA pronađe i pouzdanog partnera. Samo u tom slučaju, kompanije mogu u potpunosti uživati benefite Cloud tehnologije.


Ukoliko želite da unapredite svoje poslovanje prelaskom na Cloud i saznate kako vam Mainstream može u tome pružiti podršku javite nam se na business@mainstream.rs za besplatne konsultacije.


Autor
Avatar
Nikola Blaževski

Podelite

Povezani članci

Imate pitanja, ideju ili komentar?

Kontaktirajte nas.

    Popunite formu