Upoznajte ključne termine: Cloud computing modeli i glavni benefiti za biznise

cloud computing modeli

Cloud computing je prepoznat kao glavni saveznik kompanija koje se nalaze na putu digitalizacije. Prema Forbes-u 83% poslovnih aplikacija vodećih kompanija biće na Cloud-u do 2020. godine. Kako biste uvideli benefite i za vaše poslovanje odlučili smo da izlistamo 8 ključnih pitanja koja se tiču cloud tehnologije.

U prethodnom tekstu smo se dotakli osnovne definicije cloud computinga i različitih cloud rešenja. Ovaj put nastavljamo dalje, a na redu su različiti cloud computing modeli i osnovne prednosti cloud tehnologije.

3. Koji cloud computing modeli postoje i šta ih karakteriše?

●     Šta znači Platform-as-a-Service (PaaS)?

Platform-as-a-Service (PaaS) je cloud computing model koji podrazumeva da treća strana (tj. cloud provajder) korisnicima pruži svu potrebnu hardver i softver opremu, koja omogućuje razvoj aplikacija ili saradnju preko platforme putem interneta.

Celokupna infrastruktura je pritom u vlasništvu provajdera i on je odgovoran za brigu o sistemu. Prema tome, onaj ko odabere PaaS model može slobodno koristiti cloud, bez dodatnih ulaganja u hardversku i softversku opremu i bez tereta troškova koji tipično prate čuvanje infrastrukture na svojoj lokaciji.

●     Šta znači Infrastructure-as-a-Service (IaaS)?

Infrastructure-as-a-Service (IaaS) je najosnovniji cloud computing model koji podrazumeva iznajmljivanje IT infrastrukture (npr. serveri i virtualne mašine, skladišteni prostor, mreže, operativni sistemi) od treće strane (cloud provajdera). Plaćanje funkcioniše na principu pay-as-you-go, što znači da korisnici plaćaju samo one resurse koje zaista i iskoriste. Ovo značajno optimizuje troškove i omogućuje kompanijama racionalnije trošenje finansijskih resursa.

●     Šta znači Software-as-a-Service (SaaS)?

Software-as-a-Service (SaaS) podrazumeva metodu za dostavljanje softvera putem interneta, po zahtevu korisnika ili na osnovu pretplate. Uz SaaS model, cloud provajderi su odgovorni za hostovanje i upravljanje softverskim aplikacijama i celokupnom osnovnom infrastrukturom. Takođe, ova strana je odgovorna za ažuriranje softvera i kontinuiran monitoring bezbednosti sistema, kao i za otklanjanje eventualnih ranjivosti. Korisnici se povezuju sa aplikacijom putem interneta, najčešće koristeći internet pretraživač na svom mobilnom telefonu, tabletu ili računaru.

4. Koji su biznis benefiti implementacije cloud computing tehnologije?

Postoji niz benefita cloud tehnologije za kompanije, ali ćemo ovde nabrojati one ključne:

●     Brzina i fleksibilnost poslovanja

Cloud tehnologija u stanju je da isprati rast i razvoj kompanija s obzirom da je u pitanju sistem koji je u potpunosti skalabilan. U prošlosti su velike promene u pogledu obima poslovnih operacija predstavljale problem, jer su iziskivale dodatne troškove. Uz to, cloud omogućuje trenutno ažuriranje podataka i pristup podacima off-site, čime se obezbeđuje laka komunikacija i ubrzava saradnja više timova koji rade na zajedničkom projektu. Ovo vodi i do pospešivanja sveukupnog nivoa produktivnosti.

●     Bolja bezbednost IT sistema

Cloud tehnologija glavni je saveznik u kontekstu kvalitetno izrađenog disaster recovery plana, budući da se podaci čuvaju off-site. Backup sistemi i međusobna replikacija podataka više različitih data centara omogućuju neometani nastavak poslvoanja, čak i u slučaju IT katastrofe.

●     Dostupnost različitih modela

Kao što smo već objasnili u odgovoru na drugo pitanje, cloud tehnologija dostupna je u tri različite forme: Public Cloud, Private Cloud i Hybrid Cloud. Ovo znači da, uz kvalitetnu analizu poslovnih potreba i detaljnu analizu troškova, možete da odaberete tačno ono rešenje koje savršeno odgovara specifičnom slučaju vaše kompanije.

●     Optimizacija troškova

Budući da se cloud rešenja zasnivaju na pay-as-you-go principu, korisnici će izbeći uzaludno trošenje novca: nezavisno od toga koji model odaberete (PaaS, IaaS ili SaaS), nikada nećete platiti ono što ne iskoristite, zahvaljujući odličnoj skalabilnosti sistema.


Cloud Feasibility studija

U slučaju digitalizacije poslovanja ili optimizacije IT infrastrukture, Cloud predstavlja pravo rešenje za vašu kompaniju. Međutim, pre same migracije neophodno je sprovesti Cloud feasibility studiju iliti analizu izvodljivosti prelaska na cloud. Samo na taj način možete sa velikom sigurnošću predvideti potencijalne izazove migracije i obezbediti optimalno rešenje za vaše poslovanje.

cloud computing modeli

Ukoliko želite da sprovedete Cloud feasibility studiju i iskoristite prednosti cloud tehnologije za svoje poslovanje, na raspolaganju vam je naš kolega Aleksandar Nedeljković ili nas kontaktirajte putem buisness@mainstream.rs.

Prijavite se na Newsletter

Ukoliko želite da dobijate relevantne vesti i nove blog tekstove ostavite svoj kontakt.


Autor
Mainstream
Mainstream

Podelite

Povezani članci

Imate pitanja, ideju ili komentar?

Kontaktirajte nas.

    Popunite formu

    captcha