Upoznajte ključne termine: Šta je Cloud computing i koja su najpoznatija rešenja?

šta je cloud computing

Cloud tehnologija je značajno uticala na način na koji kompanije promišljaju i upravljaju svojim IT resursima. Cloud postaje popularan početkom 21. veka, mada svoje korene vuče još od 60-ih godina kada je postojao koncept iznajmljivanja vremena na mainframe računarima – izuzetno moćnim računarima sa brzim procesorom i velikim skladištenim prostorom. Tada su ovu uslugu pružali računarski biroi.

Međutim, sa razvojem tehnologije koju je pratila ekspanzija tržišta – cloud je postao prisutan svuda oko nas, u privatnom ali i poslovnom okruženju. Cloud computing postao je osnova za mnoge buduće servise i korisna tehnološka rešenja.

Ulazak u svet cloud tehnologija je protkan brojnim pitanjima, nedoumicama, pa čak i dezinformacijama. Upravo iz tog razloga, odlučili smo da se osvrnemo na 8 najpopularnijih pitanja i pružimo što jasnije odgovore na njih, kako biste se upoznali sa terminologijom i u potpunosti razumeli na koji način cloud može da unapredi vaše poslovanje.

Krenimo redom:

1. Šta je Cloud computing?

Cloud computing je pojam kojim se označava isporuka svih hostovanih usluga putem Interneta. Uz cloud computing, kompanije imaju mogućnost da po potrebi koriste resurse poput virtualnih mašina, skladištenog prostora na kojima se nalaze njihove aplikacije, platforme, celo IT poslovanje – oslobađajući se pritom tereta (kako u organizacionom smislu, tako i u finansijskom) koji stvara građenje i održavanje vlastite infrastrukture unutar kompanije.

2. Koja su najpoznatija cloud rešenja i po čemu se razlikuju?

Cloud rešenja međusobno se razlikuju prema pogodnostima koje nude, nivou zaštite, dozvoljenom pristupu podacima, kao i načinu na koji se dele odgovornosti između klijenta i onoga ko pruža cloud uslugu (tj. provajdera).

Postoje tri cloud rešenja:

●     Public Cloud

Public Cloud rešenja su u vlasništvu treće strane (cloud service provajdera) koji klijentima stavljaju na raspolaganje svoje resurse, bilo da se radi o prostoru za skladištenje podataka ili virtualnim serverima. Dakle, celokupna hardver i softver oprema pripada cloud provajderu i on je odgovoran za održavanje infrastrukture. Svi podaci se ažuriraju u trenutku, što je velika pogodnost za kompanije koje tipično upravljaju velikim projektima u koje je uključeno više različitih strana. Iako pruža dobru fleksibilnost i odličan nivo skalabilnosti, ovo rešenje je ipak malo ranjivije (u bezbednosnom smislu) u odnosu na Private Cloud.

●     Private Cloud

Kada je reč o Private Cloud rešenju, u pitanju su computing resursi koje koristi isključivo jedna kompanija ili organizacija, što pruža dodatni sloj zaštite i bezbednosti. Neke kompanije biraju da celokupnu infrastukturu čuvaju na svojoj fizičkoj lokaciji, dok se druge odlučuju na partnerstvo i biraju cloud provajdera koji će se u potpunosti brinuti o održavanju sistema.

●     Hybrid Cloud

Kako i sam naziv sugeriše, Hybrid Cloud kombinuje prednosti Public i Private Cloud-a i omogućuje razmenu podataka između ove dve vrste sistema. Ovim je osigurana dodatna fleksibilnost i pojačana zaštita osetljivih podataka.


Cloud Feasibility studija

Uz dokazane benefite primene cloud tehnologije, sve je veći broj kompanija i u Srbiji koje žele da iskoriste njihove prednosti. Izazovi koji se javljaju prilikom realizacije potiču ne samo od tehnoloških zahteva, već i od poslovnih procesa, procedura i pravilnog planiranja i realizacije migracije.

šta je cloud computing

Naš tim je spreman da Vas podrži svojim iskustvom i vodi kroz sve korake prelaza na Cloud. Pozivamo Vas da zajedno sprovedemo Cloud Feasibility studiju ili Studiju izvodljivosti. Za više informacija i potencijalnu saradnju kontaktirajte našeg kolegu Aleksandra Nedeljkovića na business@mainstream.rs.

Prijavite se na Newsletter

Ukoliko želite da dobijate relevantne vesti i nove blog tekstove ostavite svoj kontakt.


Autor
Mainstream
Mainstream

Podelite

Povezani članci

Imate pitanja, ideju ili komentar?

Kontaktirajte nas.

    Popunite formu

    captcha