Kako prelaskom na Cloud bankarska industrija pomera granice

 

Ići u korak sa globalnim trendovima u bankarskoj industriji svakako je veliki izazov, ali ne i nemoguć za ovaj deo Evrope. Činjenica je da tradicionalne kompanije, koje nisu spremne da prihvate promene u vidu digitalizacje, neće moći da se prilagode novoj eri i potražnji savremenog klijenta.

Digitalizacija dovodi do velikih promena u bankarskoj industriji i osiguranju, a jedna od svakako najinteresantnijih je promena u pogledu na Cloud computing. Jedno od iznenađenja koje smo imali na nedavnim sastancima sa finansijskim institucijama, koje su na neki način već počele proces digitalne transformacije, je da većina njih duboko razmišlja o prelasku na Cloud.

 

-Zvuči neverovatno ako se setim istraživanja od pre pet godina koje je rađeno u našoj regiji kada je većina stručnjaka iz finansijskih institucija odbijala Cloud kao ideju, kako to regulatorno telo sigurno ne bi odobrilo. Danas je situacija drugačija, mada i dalje neke finansijske institucije imaju nedoumica kada mogu koristiti oblak, a kada ne. Banke shvataju, a neke su već to i uradile, da određeni deo svog poslovanja lako mogu prebaciti u privatni oblak, a to su tipično hardverske, infrastrukturne i nepovezane operacije – istakla je Zorana Jurić, VP prodaje.

Preseljenjem u IaaS banke uštede i do 35% njihovih operativnih troškova, te postaju daleko agilnije. Podaci o klijentima se tradicionalo još uvek nalaze u banci, i često su zaključani u starim sistemima koji su nefleksibilni i skupi za održavanje.

-Većina banaka koje su na putu digitalizacije shvataju neophodnost implementacije analitičkih servisa na poslovnim skladištima podataka o klijentima. Da bi mogli da naprave taj korak napred u digitalizaciji poslovnog sistema, oslanjaju se na private cloud servis – ističe Zorana.

Svetska istraživanja danas govore da postoje banke koje pomeraju granice i koje su već 80% svojih operacija prebacile u Cloud. Oni koji to postignu, značajno će smanjiti troškove operacija, dok će istovremeno povećati svoju fleksibilnost i agilnost. Dugoročno, to može odrediti koje će banke biti lideri na tržištu.

Da li je vaša banka spremna da stvori arhitekturu sistema zasnovanu na oblaku ili i dalje sve radite in-house?


Autor
Mainstream
Mainstream

Podelite

Povezani članci

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam svoje mišljenje

Popunite formu